مقالات برنج

آیا آرسنیک برنج برای بدن مضر است؟

برنج بعد از گندم دومین ماده محبوب ایرانیان است و حداقل یک وعده در روز مصرف میشود. این ماده در صورتی که به درستی پاکسازی نشود میتواند بسیار خطرناک نیز باشد و باعث ایجاد مشکلات عدیده ای در بدن شود. تحقیقات نشان داده است که برنج دارای مقدار زیادی آرسنیک است که مصرف زیاد آن میتواند باعث مشکلاتی را برای انسان به وجود بیاورد. البته میتوان با انجام مراحلی اقدام به کاهش سطح آرسنیک آن کرد. با ما در ارائه توضیحاتی در این باره همراه باشید.

آرسنیک در برنج

آرسنیک چیست؟

آرسنیک سمی است که به طور طبیعی در تمام مواد غذایی که ما مصرف میکنیم وجود دارد. این ماده همچنین در آب و گوشت و ماهی و… نیز وجود دارد اما میزان آن به اندازه ای نیست که باعث ایجاد مشکل در بدن انسان شود.  این ماده دارای دو نوع طبیعی ( آلی) و غیر طبیعی (غیر آلی) است. نوع غیر طبیعی آن است که خطرناک تر است. این ماده همانطور که اشاره شد در ماهی و گوشت و سایر مواد وجود دارد و مصرف دائمی و مقدار زیاد آن میتواند باعث ایجاد مشکلاتی شود.

برنج در حین رشد این مقدار از آرسنیک را دریافت میکند. در این بخش چگونگی ورود آرسنیک به برنج را مورد بررسی قرار خواهیم داد. آرسنیک غیر طبیعی در آب و خاک وجود دارد و در حین کاشت برنج این اب آرسنیک دار وارد برنج شده و به چرخه غذایی انسان وارد میشود. به همین خاطر است که گفته شده در هنگام کاشت برنج از آب های مناسب استفاده شود . البته این مورد را بیان کنیم که متاسفانه آرسنیک در برخی از کشور ها وارد آب های زیر زمینی نیز شده است که همین باعث ورود آن به چاه های تامین آب برنج کاری خواهد شد.

مضرات آرسنیک در برنج

مقدار آرسنیک کم در زنجیره غذایی افراد مشکلی ایجاد نخواهد کرد ولی همانطور که میدانید در خانواده های ایرانی به صورت متوسط حداقل یک وعده برنج مصرف میشود. این میزان در برخی خانواده ها به حدود ۲ وعده در روز نیز میرسد. به همین منظور امکان آسیب به بدن این افراد وجود دارد. از مشکلاتی که ممکن است مصرف آرسنیک برای بدن به وجود بیاورد میتوان به موارد زیر اشاره کرد

  • انواع سرطان
  • انسداد رگ های خونی
  • فشار خون بالا
  • دیابت نوع ۲
  • بیماری های قلبی
همه چیز درباره آرسنیک برنج

آرسنیک برنج قهوه ای و سفید و ایرانی

مقدار ارسنیک در انواع مختلف برنج متفاوت است. برنج سفید دارای کمترین میزان آرسنیک است و برنج قهوه ای آرسنیک بیشتری دارد. دلیل آن را هم میتوان سبوس برنجی دانست که در نوع قهوه ای آن وجود دارد. هنوز تحقیقاتی بر روی آرسنیک برنج ایرانی به صورت دقیق انجام نگرفته است اما به نظر میرسد همانند سایر برنج های جهان این برنج نیز دارای سطحی از آرسنیک باشد.

چگونه آرسنیک برنج را از بین ببریم

حال که به وجود آرسنیک در برنج پی بردیم چه خواهیم کرد؟ آیا امکان حذف این ماده از زنجیره غذایی وجود دارد؟ قاعدتا امکان حذف آن وجود نخواهد داشت و همانطور که دربالا تر اشاره کردیم همه مواد غذایی دارای سطح کمی از آرسنیک هستند و مقدار کم آن تاثیری در بدن نخواهد داشت. برای کاهش سطح این ماده سمی در برنج میتوان به شیوه زیر عمل کرد.

قبل از هرچیز در هنگام خرید برنج توجه داشته باشید که برنج های ارگانیک خریداری نمایید.

برخی تصور میکنند در هنگام پخت برنج ، آرسنیک آن از بین خواهد رفت و اما این ماده در این زمینه بسیار مقاوم است.قبل از پخت برنج ، ان را به خوبی بشویید( در مطلب نحوه شستن صحیح برنج توضیحات مفصلی در این باره داده ایم). این کار میتواند آرسنیک برنج را به میزان حدود ۲۰ درصد کاهش دهد. در هنگام پخت از آب زیاد استفاده کنید و قبل از پخت برنج را حداقل چند ساعت و حداکثر یک روز در آب بخیسانید تا میزان آرسنیک حدود ۸۰ درصد کاهش یابد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫2 نظرها

  1. سلام وقت به خیر ببخشید بعد از اینکه برنج را خیس کردیم ابش را دور بریزیم و دوباره بشوییم؟و اینکه میتوانیم با توجه به ارسنیک موجود در سبوس برنج از ان در حین پخت برنج استفاده کرد یا در ماست و… ریخت واستفاده کرد.ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن