مقالات برنج

برنج دودی چیست؟ مزایا و مضرات

برنج دودی یکی از انواع برنج های ایرانی است که در به دلیل نامعلوم بودن برخی از موضوعات درباره آن در استفاده کردن یا نکردن آن شک وجود دارد. در این مطلب برخی از این مطالب را برای شما عنوان خواهیم کرد. با سایت بانک اطلاعاتی برنج همراه باشید.

دود در گذشته برای نگهداری غذاها مورد استفاده قرار میگرفت. در دود بیش از ۲۰۰۰ نوع ماده شیمایی قرار دارد که میتواند از مواد غذایی دربرابر برخی از میکروب ها محافظت کرده و عمر نگهداری آن را افزایش دهد.اما امروزه این نوع از مواد غذایی کاربرد دیگری پیدا کرده اند و به عنوان تغییر ذائقه و به صورت تفننی مورد استفاده قرار میگیرند.

برنج دودی چیست؟

برنج دودی چیست؟

دودی به نوعی از برنج گفته میشود که با طی مراحلی به دود آغشته شده است. این برنج دارای طعم و عطری متفاوت از برنج های سفید است ولی میتوان گفت از نظر ارزش غذایی تفاوتی با برنج های سالم و سفید موجود در بازار ندارد. این برنج دارای انواع مخلتف است که میتوان به برنج هاشمی دودی ، برنج صدری دودی و … اشاره کرد.

تشخیص برنج دودی ( تفاوت برنج دودی با برنج سفید )

روش تشخیص این برنج زیاد سخت نخواهد بود. این برنج از لحاظ ظاهری دارای رنگی کدر تر و تیره تر و همچنین از لحاظ عطری نیز بوی دود و خواهد داد. البته این روش جزیی از تشخیص برنج دودی است. چون این برنج ها در اتاق های دود به صورت دودی در می آیند امکان شناسایی برنج دودی برنج های ایرانی وجود ندارد. ممکن است برنج های پرمحصول را برای این کار انتخاب کنند تا عطر کم موجود در این برنج ها را پوشش دهند. بنابراین برنج های دودی را از مراکز معتبر خریداری نمایید.

از لحاظ ارزش غذایی میتوان گفت تفاوتی بین این دو برنج وجود ندارد اما عطر و طعم هر کدام از این برنج ها بعد از پخت غذا بسیار متفاوت خواهد بود.

برنج دودی چگونه تهیه میشود؟

دودی کردن برنج در اتاقک های مخصوص این کار انجام میشود. در این اتاقک ها چوب های مخصوص جنگلی را آتش زده و به گونه ای که فقط دود کند. در این مرحله برنج ها را وارد این اتاقک کرده و به مدمت چند ساعت در معرض این دود قرار خواهند داد تا دودی شود. این موردی است که در اکثر سایت ها نوشته شده است اما بر اساس گفتگویی که با یکی از روستائیان دارای اتاقک دود کردیم مراحل به همین سادگی نیز نخواهد بود. در این اتاقک ها باید از چوب های خاصی استفاده شود. استفاده از چوب های اسانس دار یا دارای هرگونه ماده شیمیایی یا نفتی و … تاثیر به سزایی در دودی شدن برنج خواهد داشت. معمولا اکثر برنج هایی که در فروشگاه ها به عنوان دودی به فروش میرسد بعد از کارخانه به اتاقک های دود منتقل میشود و دودی میشود اما روشی را روستائیان انجام میدهند به این صورت است که برنج را بعد از خشک کردن در کارخانه به صورت شلتوک به اتاقک های دود منتقل میکنند. از مزایای این روش میتوان به دودی شدن غیر مستقیم دانه برنج اشاره کرد. به دلیل وجود یک پوست روی برنج ، خوشمزه تر خواهد بود. بعد از دودی کردن نیز به کارخانه منتقل میشود تا مراحل پوست کندن برنج انجام شود.

برنج دودی در بارداری و برای کودکان

دودی کردن یکی از روش های قدیمی برای نگهداری مواد غذایی است و امروزه به صورت تفننی مورد استفاده قرار میگیرد. پزشکان توصیه کرده اند مصرف مداوم و همیشگی این برنج میتواند باعث بروز بیماری هایی همچون سرطان شود اما برای کسانی که به صورت دوره ای استفاده میکنند مانند هر ماه چند وعده مشکلی به وجود نخواهد آمد. در ضمن در هنگام خرید برنج های دودی حتما از روند دودی کردن آن اطلاع داشته باشید و برنج های دودی را از مراکز معتبر خریداری نمایید. همچنین محققان درباره استفاده این برنج برای کودکان و زنان باردار هم اشاره کرده اند به دلیل ترکیبات موجود در این برنج ها استفاده کم مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

برنج دودی

چگونه برنج را دودی کنیم؟

امکان دودی کردن برنج ها به صورت شخصی وجود ندارد و این کار نیاز به امکاناتی مانند اتاقک های دود که باید دارای شرایط خاص باشند وجود دارد.

پخت برنج دودی

پخت برنج دودی نسبت به برنج های سفید تفاوتی ندارد. شما میتوانید این برنج ها را هم به صورت کته و هم به صورت آبکش مصرف کنید. اما پیشنهاد ما آبکش کردن برنج های دودی است که مواد مضر روی آن با جوشیدن و عوض کردن آب آن از بین برود . البته در این صورت مقداری از طعم و عطر دودی بودن خود را از دست خواهد داد اما این مورد به آن مقداری نیست که برنج بدون طعم شود

چگونه بوی برنج دودی را از بین ببریم؟

در سوال بالا به این مورد نیز به صورت ضمنی اشاره کردیم. برای از بین بردن بوی دودی برنج میتوانید برنج را ابتدا شسته و سپس آبکش کنید تا عطر آن مقداری کم شود البته مخلوط کردن برنج هم نوع نیز میتواند راهکار مناسبی باشد به این صورت که اگر برنج شما برنج دودی هاشمی است مقداری برنج هاشمی سفید به آن آضافه کرده تا عطر این دو برنج مخلوط شود و بوی دودی آن کم شود. البته در صورتی که برنج ها از یک نوع نباشد میتواند باعث دو فازی شدن برنج پخته شده شود.

برنج دودی را با چی بخوریم؟

کارشناسان توصیه کرده اند این برنج را به همراه سبزیجات تازه مصرف کنید. این مورد را اشاره کنیم که برخی تصور میکنند مواد سرطان زا فقط در این برنج دودی خواهد بود ، اما در آب و مواد غذایی دیگر و … نیز وجود دارد. بنابراین مصرف میوه و سبزیجات تازه را فراموش نکنید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن